Stijgijzer variaties

Materialen
Stijgijzers worden gemaakt van staallegering, lichtgewicht aluminium of een combinatie van deze materialen. Stijgijzers met een lichter gewicht zijn populair voor alpine ski tours waar de eisen voor het materialen over het algemeen lager liggen.

Punten
Bij vroege modellen van de 10-punts stijgijzers ontbraken punten die naar voren steken welke nodig zijn voor het lopen op stijl terrein. In de jaren 30 van de 20e eeuw werden twee vooruitstekende pinnen toegevoegd waardoor stijgijzers uitstekend te gebruiken waren voor bergbeklimmen en gletsjertochten. Dit markeerde het begin van de voorpunten. Momenteel bestaan er verschillende modellen stijgijzers, waarbij sommige modellen uitgerust zijn met tot wel 14 punten en sommige modellen slechts enkele punten voor het klimmen hebben.

Bevestiging
Stijgijzers worden aan het schoeisel vastgemaakt met een bindend systeem. Dankzij verbeterde bevestigingssytemen zoals de instap verbinding welke vergelijkbaar is met de verbinding bij ski’s worden stijgijzers tegenwoordig door een breed publiek gebruikt. Stijgijzers gebruiken soms ook een volledig inbind systeem en een hybride systeem waarbij de schoen aan de voorzijde wordt vastgemaakt met een binding en aan de achterzijde met een hendel waarmee de stijgijzers worden vastgezet bij de hiel.

Anti kleef
Om te voorkomen dat sneeuw zich ophoopt onder de stijgijzers, wat in het bijzonder gebeurd wanneer de temperatuur rond het vriespunt ligt, zijn de meeste modellen uitgerust met plastic of rubberen “anti-balling” systemen. Hieronder zie je een stijgijzer zonder en met anti-balling systeem:

Rubberen modellen gebruiken buiging om sneeuw af te storen terwijl plastic modellen een hydrofobisch systeem gebruiken wat voorkomt dat sneeuw zich kan hechten aan de stijgijzers.

Gradaties
Stijgijzers kunnen worden onderverdeeld in 3 gradaties, namelijk C1, C2 en C3. Deze gradaties staan in verhouding tot de flexibiliteit van de stijgijzers en bruikbaarheid met verschillende soorten schoenen. Deze verschillende soorten schoenen worden onderverdeeld in 4 categoriën, namelijk B0 (flexibele wandelschoen), B1 (semi stijve wandelschoen), B2 (stijve wandelschoen) en B3 (technische klimschoen). Deze categoriën zijn vergelijkbaar met de schoen categoriën A, B, C en D. Stijgijzers kunnen nooit worden gebruikt in combinatie met B0 schoenen doordat deze schoenen te flexibel zijn. Hieronder zie je een tabel met daarin de mogelijke combinatie van een type wandelschoen met een type stijgijzer:

Gebruik                                                     B0    B1    B2    B3
C1 Relatief flexibele stijgijzers             nee   ja     ja      ja
C2 Veelzijdige stijgijzers voor              nee  nee   ja      ja
wandelen en bergsport
C3 Technische bergsport stijgijzers    nee  nee  nee    ja

Ski stijgijzers
Er bestaan gespecialiseerde ski stijgijzers welke gebruikt worden bij ski bergsporten op harde sneeuw en ijs. Deze stijgijzers zijn in Europa bekend onder de namen Harscheisen (Duits), Couteaux (Frans) en Coltelli (Italiaans).